ENFLASYON NEDİR? | ENFLASYON HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Enflasyon, bir yıldan diğerine fiyatların arttığı, ekonomi çapında, sürekli bir eğilimdir. Ekonomik bir kavram olan enflasyon oranı, bir yatırımın gerçek değerinin aşınma oranını ve zaman içinde harcama veya satın alma gücündeki kaybı temsil ettiği için önemlidir. Enflasyon aynı zamanda yatırımcılara, yaşam standartlarını koruyabilmeleri için yatırımlarının tam olarak ne kadar getiri (yüzde olarak) sağlaması gerektiğini de gösterir.

  • Enflasyon oranı, bir yatırımın gerçek değerinin aşınma oranını ve zaman içinde harcama veya satın alma gücündeki kaybı temsil eder.
  • Enflasyon aynı zamanda belirli bir yaşam standardını korumak için yatırımların ne kadar getiri sağlaması gerektiğini de gösterir.
  • Enflasyon, para arzı ekonomideki üretken çıktı düzeyine göre arttığında ortaya çıkar.
  • Sadece bir ürünün fiyatındaki artış kendi başına enflasyon değildir, ancak arz veya talepteki değişiklikleri yansıtan göreceli bir fiyat değişikliği olabilir.
  • Enflasyonu anlatmanın en kolay yolu bir örnek vermektir. Bu yıl 50 TL’ye bir hamburger alabileceğinizi ve yıllık enflasyon oranının %10 olduğunu varsayalım. Teorik olarak %10 enflasyon, gelecek yıl aynı hamburgerin %10 daha pahalıya, yani 55 TL’ye mal olacağı anlamına gelir.

    Dolayısıyla, geliriniz en azından enflasyon oranında artmazsa, o kadar çok hamburger alamazsınız; ancak, petrol fiyatındaki bir sıçrama veya yeni bir satış vergisinin getirilmesi nedeniyle fiyat seviyesinde bir kerelik bir sıçrama, ücretlerin ve diğer maliyetlerin bir ücret-fiyat sarmalında artmasına neden olmadığı sürece gerçek enflasyon değildir.

    Aynı şekilde, tek bir ürünün fiyatındaki artış da kendi başına enflasyon değildir, sadece o ürünün arzındaki azalmayı yansıtan göreceli bir fiyat değişikliği olabilir. Enflasyon nihayetinde paranın büyümesiyle ilgilidir ve çok fazla paranın çok az ürünü kovalamasının bir yansımasıdır.

    Enflasyona Ne Sebep Olur?

    Enflasyonun birincil nedeni, bir mal veya hizmete olan talebin mevcut mal veya hizmetlerden daha fazla olmasıdır. Bu durum talep yönlü enflasyon olarak bilinir ve fiyat artışına yol açar. Enflasyon aynı zamanda mal ve hizmetlerin üretim maliyetlerindeki artışın da bir sonucudur. Bir malın üretim maliyetleri arttıkça, üreticiler belirli bir kar elde etmek veya bu karı korumak için satış fiyatını artırır. Bu durum maliyet-çekme enflasyonu olarak bilinir.